Magyar
Angol
Cseh
Dán
Francia
Görög
Héber
Holland
Horvát
Japán
Kínai
Lengyel
Lett
Német
Norvég
Olasz
Román
Spanyol
Svéd
Szerb
Szlovák
Szlovén
Török
Ukrán
Luka Pincészet
Borászat, Borozó
Történetünk

Édesapánk, Luka József alapította pincészetünket a 90-es évek közepén. Büszke volt családunk évszázadokra visszatekintő történetére és lelkesen tanulmányozta azt. Elszánt munkájával kivívta nemcsak a soproni, hanem a hazai szakmai közönség elismerését is.

2000-ben a Borbarát magazin közvéleménykutatása szerint az Észak Pannóniai borrégió TOP 12 borászatának rangsorolásán az 5. helyezést érte el. Ekkor már az angol és német piac mellett, itthon is egyre keresettebbek lettek borai.
"Luka József borosgazda pincéjébe öröm betérni. A gazda a műszerek pontosságával, precizitásával készíti borait, melyek kivétel nélkül tökéletesek, zamatosak..." Mikó István, színművész.

Ez az önmagát nem kímélő, határozott és elszánt embert is legyőzte a a kegyetlen halál. Tragikus halála nemcsak családját, hanem a borértő és borkedvelő soproniakat is lesújtotta.

Hommage a Papa
Folytatás nincs, csak egy új fejezet létezik. És elszánt akarat, hogy egy élet munkája ne vesszen el. Honnan kezdjem? Beszéljek arról, hogy milyen nehéz volt? Hogy érdemes-e csinálni? Én csak elindultam egy elágazó, ismeretlen ösvényen, ahol a szívem diktálta az iramot.

Történelmi visszatekintés
Luka (Lukanényei), egyike Hont vármegye legrégibb törzsökös családainak, őse I. Dubák néven, már Szent István alatt várispánként szerepelt.
A család a most már kihalt Keszihóczi Dacsó családdal közös ősből eredt. Terjedelmesebb birtoka Nyitra vármegye Hyrenon vagy Hernock helység mellett volt, azonban a család törzsének négy fia: Dona, Waczik, Dubák és Tyba, kik IV. Béla udvarában szolgáltak, átengedték a birtokot a királynak és cserébe Pajota, Bátorfalu, Újfalu, Nénye, Kőkeszi hontmegyei és Esztergály nógrádmegyei helységeket nyerték.
A négy testvér közül Dona utód nélkül halt meg, Wacziknak maradékai Hliniki Harabor néven a XV. század közepéig éltek, Tyba ivadéka szintén több ízben fenntartá magát, Dubák pedig két fia által a Dacsó és Luka családnak lőn törzsére...

Kivonat a családtörténeti írásokból.
Hozzáadás a kedvencekhez
Elérhetőségek
Keress minket bátran
Útvonaltervezés a címhez
Fertőrákos, Meggyesi út.
Nyitvatartás megadása
Adatlap másolása sikeresen megtörtént.
Mégsem
Ennyi idő odaérned, és még odaérsz zárásig.
Ennyi idő odaérned, de már nem érsz oda zárásig.
Ennyi idő odaérned.
Bezárás
Bezárás
Főoldal
Vissza
Akadálymentes
változat
Nyelvválasztás
Telefon hívás
Útvonaltervezés
Történetünk
Elérhetőségek
Nyitvatartás
megadása
Hozzáadás a
kedvencekhez