Magyar
Angol
Cseh
Dán
Francia
Görög
Héber
Holland
Horvát
Japán
Kínai
Lengyel
Lett
Német
Olasz
Orosz
Román
Spanyol
Svéd
Szerb
Szlovák
Szlovén
Török
Ukrán
Gölle Községi Önkormányzat
Önkormányzat
Nyitvatartás ma
13:00 - 16:45
Hétfő 13:00 - 16:45
Kedd 13:00 - 16:45
Szerda 13:00 - 16:45
Csütörtök 13:00 - 16:45
Péntek 8:00 - 14:00
Szombat Zárva
Vasárnap Zárva
Nyitvatartás módosítása
Rólunk
Hivatalos honlap: www. golle. hu - Az oldalt moderátorok felügyelik! Gölle elhelyezkedéseA település Somogy és Tolna határán fekszik. Közúton Igalból Büssün, valamint Kisgyalánon keresztül érjük el a falut.

GÖLLE ELHELYEZKEDÉSE

A település Somogy és Tolna határán fekszik. Közúton Igalból Büssün, valamint Kisgyalánon keresztül érjük el a falut. A legközelebbi vasútállomás Batéban van.

A FALU TÖRTÉNETE

A községet egy 1550- ból származó oklevél említi először. A török pusztítás után 1618- ban népesült be újra a község. Lakói magyarok és katolikusok voltak. Korabeli birtokosai közt a legjelentősebb a Dersfi család. A XIX. században herceg Esterházy és Pallavicini családnak is voltak itt birtokai. Jelentősebb település volt a századfordulón, lakóinak a száma meghaladta a 2700- at. Gölle környéke már a régi időktől fogva neves mezőgazdasági vidék volt. Híresek voltak a jó termőföldjei és a jó minoségű haszonállatai. A falubeli gazdák több kiállításon is érmet nyertek állataikkal. A község határában a gazdálkodással összefüggően több kisebb puszta alakult ki, ezek többsége ma már nincs meg, vagy más településhez sodródtak.

A FALU CÍMERE

A módos gazdák lakta, Somogy és Tolna határán fekvő település címerében a korona és egy fehér ló látható. A hagyomány szerint a tatárok elől menekülő IV. Béla király és kísérete ezen a tájon eltévedt és az ott élő jobbágyok és kanászok mutatták meg a Dalmáciába vezető utat. IV. Béla király lovát hívta Göllének. Ezért a település róla kapta a nevét.

RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM

A barokk jegyeket viselő templom 1756- ban épült. Az eredetileg barokk oltárt és szószéket eltávolították, helyébe modernebb stílusú, márványból készült berendezések kerültek. Sekrestyéjében Rácz Ferenc kántortanító két falfestménye látható: az egyik Jézust ábrázolja az Olajfák hegyén, a másik címe: Vértanú az oroszlánok előtt. A templomkertben két barokk szobor vár felújításra: az egyik a Szeplőtelen fogantatást, a másik Szent Rókust ábrázolja. A falu első temploma fából készült, a mai helyén, 1810- ben, amelyet 1874- ben gróf Édling Rudolf érsek újjáépíttetett. Régi, 1760- ból való harangjait mind a két világháborúban hadi célokra elvitték. A göllei plébániatemplom 32 méter magas tornyában az 1980- as évek végétől ismét négy harang lakik. A délidőben megszólaló, hat és félmázsás harangot Isten dicsőségére és a harctéren elveszett fiúk emlékére Deres József és neje öntette Szlezák László aranykoszorús mesterrel, Budapesten, 1931- ben. A göllei templom harangja nem csak az áldozatokra, hanem a község híres szülöttjére, a falu temploma melletti házban több mint 100 éve, 1900- ban született Fekete István íróra is emlékezik.

FEKETE ISTVÁN ÉS RÁCZ VALI EMLÉKHÁZ

Az író egykori szülőházában, az 1888- ban épült volt tanítói lakban az életútját és göllei kötődésének emlékeit bemutató emlékkiállítást rendeztek be. Fekete István író az egykori tanítói lakban született 1900. január 25- én. Kora gyermekkorát a településen töltötte, az itt szerzett élmények mélyen belevésődtek emlékezetébe. Egész életében – bármerre vetette a sors – mindig somogyinak, kiváltképp gölleinek mondta magát. Műveiben minduntalan visszaköszönnek a számára oly kedves szülőföld részletei, az itteni emberek. Fekete István (1900- 1970) gazdatisztként kezdte pályáját, majd “A koppányi aga testamentuma (1937) ” című történelmi regényének nagy sikere után az írásnak szentelte minden idejét. Műveit az állatok és a természet megkapóan gazdag ábrázolása jellemzi (Kele, Bogáncs, Tüskevár, Téli berek stb. ) Az emlékkiállítás az író életútját követi nyomon. Szintén Göllében született Rácz Vali, a ’30- as és ’40- es évek közkedvelt színész- és énekesnője. Tiszteletére 1990 és 2011 között emlékszoba lett berendezve a Göllei Emlékházban. Apja Rácz Ferenc, egykori göllei kántortanító.
Hozzáadás a kedvencekhez
Elérhetőségek
Keress minket bátran
Útvonaltervezés a címhez
Gölle Petőfi U. 2/b.
Adatlap másolása sikeresen megtörtént.
Mégsem
Ennyi idő odaérned, és még odaérsz zárásig.
Ennyi idő odaérned, de már nem érsz oda zárásig.
Ennyi idő odaérned.
Bezárás
Bezárás
Főoldal
Vissza
Akadálymentes
változat
Nyelvválasztás
Telefon hívás
Útvonaltervezés
Nyitvatartás
Rólunk
Elérhetőségek
Hozzáadás a
kedvencekhez